Snelle levering

Snelle levering

Meer dan 560.000 artikelen

Meer dan 560.000 artikelen

Betalen op rekening

Betalen op rekening

Kegellagers

Kegellagers zijn een specifiek type rollagers dat ontworpen is om zowel radiale als axiale belastingen te dragen. Ze worden "kegellagers" genoemd vanwege hun kegelvormige rollende elementen, die conisch zijn. Deze lagers bestaan meestal uit binnen- en buitenringen met kegelvormige rollende elementen (meestal kegels of conussen) ertussen. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en toepassingen van kegellagers:

- Kenmerken van kegellagers:

1. Geschikt voor gecombineerde belastingen: Kegellagers zijn geschikt voor het dragen van zowel radiale belastingen (belastingen die loodrecht op de as werken) als axiale belastingen (belastingen langs de as). Dit maakt ze geschikt voor toepassingen waarbij zowel duwen als trekken op de lagers plaatsvindt.
2. Conische rollende elementen: De rollende elementen in kegellagers zijn kegelvormig, wat resulteert in een puntcontact tussen de rollende elementen en de binnen- en buitenringen. Dit ontwerp zorgt voor een gelijkmatige belastingverdeling en de mogelijkheid om hoge belastingen te dragen.
3. Nauwkeurigheid: Kegellagers worden vaak gebruikt in toepassingen waar precisie en nauwkeurigheid van cruciaal belang zijn, zoals in de aandrijflijnen van voertuigen en werktuigmachines.
4. Verstelbaarheid: Kegellagers kunnen worden aangepast om de axiale speling aan te passen, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen waarin precieze positionering vereist is.
5. Verschillende ontwerpen: Er zijn verschillende ontwerpen van kegellagers beschikbaar, waaronder enkele rij, dubbele rij en vierrijige kegellagers, evenals kegellagers met enkele en dubbele cups (buitenringen).

- Toepassingen van kegellagers:

1. Automobielindustrie: Kegellagers worden veel gebruikt in voertuigen, met name in wielnaven, versnellingsbakken en differentiëlen.
2. Werktuigmachines: Ze worden gebruikt in werktuigmachines zoals draaibanken en freesmachines om de precisie en positionering van bewegende delen te garanderen.
3. Aandrijflijnen: Kegellagers worden aangetroffen in aandrijfassen, cardanassen en koppelingen om de beweging en belastingen in voertuigen en machines te ondersteunen.
4. Bouwapparatuur: Ze worden gebruikt in bouwmachines zoals graafmachines, bulldozers en laders voor het dragen van zware belastingen.
5. Spoorwegen: Kegellagers worden gebruikt in treinwagons en locomotieven voor de wiellagers om zware belastingen en schokken te weerstaan.
6. Luchtvaart: In de luchtvaartindustrie worden kegellagers gebruikt in landingsgestellen en andere kritieke toepassingen.
7. Kegellagers zijn veelzijdige componenten die in diverse industrieën en toepassingen worden gebruikt vanwege hun vermogen om zowel radiale als axiale belastingen te dragen en hun precisie in positionering. Het juiste type kegellager wordt geselecteerd op basis van de specifieke eisen van de toepassing.